Machinebouw

Wat is machinebouw?

Met machinebouw bedoelt men het ontwerpen, assembleren en onderhouden van machines. Men levert machines op maat van het productieproces van de klant of optimaliseert bestaande machines. Men produceert niet alleen machines voor de industrie of bedrijven, maar ook rechtstreeks voor eindconsumenten.

De machine-industrie vond haar oorsprong tijdens de industriële revolutie. Voorheen werden er wel al machines als wapens of klokken vervaardigd. Maar dat gebeurde voornamelijk in ambachtelijke werkplaatsen op kleine schaal. Dankzij de industriële revolutie werd het mogelijk complexere machines te creëren, zoals stoomketels voor transportmiddelen. Ook fabrieken waren in opmars en maakten gebruik van grotere constructies voor o.a. textielproductie.

Soorten machines

Binnen de machinebouw worden de meest uiteenlopende gereedschapswerktuigen, huishoudelijke apparatuur en grootschalige installaties vervaardigd. Vooral de industrie is een grote afnemer van machineproducenten. Daar wordt natuurlijk veelvuldig gebruik gemaakt van machines voor de automatisering van het productieproces. Maar ook de landbouw en bouwsector zijn belangrijke klanten. Die wenden machines aan als landbouwwerktuig of om grote bouwprojecten te realiseren. Zelfs voor verwarming en ventilatie of distributie van gas, water en elektriciteit wordt er apparatuur vervaardigd. Daarnaast vallen ook consumentengoederen zoals wasmachines en koelkasten onder machinebouw.

Vereisten voor machinebouw

Bij machinebouw komt er meer kijken dan zomaar een stalen constructie op poten zetten. De producent moet steeds enkele voorwaarden in het achterhoofd houden waaraan hij moet voldoen:

  • Veiligheid: de machines moeten veilig in gebruik zijn en risico’s moeten zo veel mogelijk geëlimineerd worden. Een CE-markering is daarvoor een goed begin.
  • Bedieningsgemak: het aansturen van de machine moet duidelijk en gebruiksvriendelijk zijn.
  • Duurzaamheid: de langdurige houdbaarheid en kwaliteit van de machine moeten gegarandeerd worden.
  • Milieuvoorschriften: tijdens het dagelijks gebruik van de machine moeten alle wettelijke milieuvoorwaarden gerespecteerd worden.
  • Ergonomie: bij het ontwerp van de machine moet rekening gehouden worden met de ergonomisch behoeften van de eindgebruiker. Om o.a. psychische en fysieke belasting te vermijden, zijn ook hier heel wat Europese normen van kracht.
  • Hygiëne: de machine moet makkelijk en volledig schoon te houden zijn tijdens en na het gebruik. Vooral in de voedingssector is een goede hygiëne onontbeerlijk.

De constructeur zou bij het bouwen van de machine met alle voorschriften rekening moeten houden. Dan kunnen machines een belangrijke rol spelen in industriële automatisering en in het dagelijkse leven.