Plaatbewerking

Wat is plaatbewerking?

Plaatbewerking is een vorm van metaalbewerking waaronder heel wat technieken vallen die toepasbaar zijn op metalen platen. Zowel verspanende technieken waarbij er restafval ontstaat als niet-verspanende processen kunnen hiervoor gehanteerd worden. Plaatbewerking kan beoefend worden op een ambachtelijk niveau, waarbij de creaties eerder als kunst beschouwd worden. Maar meestal gebeurt het voor industriële doeleinden als onderdeel van complexere constructies.

Bij plaatbewerking behandelt men doorgaans metalen zoals staal, inox en aluminium. Maar tegenwoordig wordt er ook steeds vaker hout of kunststof bewerkt volgens dezelfde technieken.

Wat valt allemaal onder plaatbewerking?

Onder plaatbewerking kunnen we vier grote groepen onderscheiden. De eerste techniek is snijden, waarbij de platen worden gescheiden voor verdere bewerking. Dit wordt het vaakst gedaan met de laser, maar er zijn nog andere snijtechnieken die gebruikt worden. Zo wordt er bij autogeensnijden of brandsnijden gebruik gemaakt van een gasvlam om het staal te scheiden. Voor plasmasnijden wordt geïoniseerd gas gebruikt om een smeltsnijtechniek toe te passen.

Een tweede techniek die onder plaatbewerking valt is buigen, waarbij de plaat wordt vervormd. Zo wordt het aanbrengen van een hoek in een vlakke plaat ook wel kanten genoemd. Walsen wordt meestal gebruikt om vlakke metaalplaten om te buigen tot een cilindrische vorm. Met stansen kan er reliëf worden aangebracht door bepaalde stukken naar voor te halen.

Daarnaast zijn er ook heel wat verspanende technieken die worden toegepast op metalen platen. Zo kan men door te boren gaten aanbrengen in een metalen plaat. Tappen is dan weer de techniek waarbij een schroefdraad wordt aangebracht in een boorgat. En door o.a. frezen en kotteren wordt de algemene vorm van de plaat aangepast.

De laatste techniek van plaatbewerking is lassen, waarbij verschillende onderdelen aan elkaar worden vastgemaakt. Dankzij hoge temperaturen kunnen twee platen met elkaar versmolten worden tot een groter geheel.

Toepassingen van plaatbewerking

Bij plaatbewerking kan men relatief grote en lange platen bewerken voor gebruik. De toepassingen zijn dan ook behoorlijk divers. Zo kan men grote metalen vlakken op maat leveren voor de automotive en transportsector. Ook speeltuigen, machines en gevels kunnen opgebouwd en bekleed worden met de bewerkte platen. Maar zelfs op veel kleinere schaal zien we de eindproducten van metaalbewerking iedere dag. In design of verlichting bijvoorbeeld vinden we vaak specifieke vormen terug. Vormen die gecreëerd werden door bovenstaande technieken toe te passen.