Metaalbewerking

Metaalbewerking

Metaalbewerking is het bewerken van metalen voor de constructie van individuele onderdelen, assemblages of omvangrijkere structuren. Zowel sieraadontwerpers als bruggenbouwers vallen dus onder die categorie, net als producenten van motoronderdelen. Afhankelijk van de toepassing kan metaalbewerking gezien worden als kunst, ambacht, wetenschap of een industrieel proces.

Verschillende soorten bewerkingen van metaal

Metaalbewerking is al lang niet meer gelimiteerd tot het heet smeden en behandelen van ijzer door een traditionele smid. Tegenwoordig zijn er heel wat meer technieken om verschillende metalen te bewerken. Zo spreekt men van verspanende bewerkingen, niet-verspanende behandelingen en verbindingsprocessen. Spanen is het bewerkingsproces waarbij materiaaldelen worden weggenomen en er afval ontstaat. De oorspronkelijke massa neemt af en het object krijgt meer en meer de gewenste vorm. Niet-verspanende processen omvatten bewerkingen waar geen restafval wordt gecreëerd.

  • Verspanende processen: boren, draaien, frezen, slijpen, zagen, graveren…
  • Niet-verspanende processen: hameren, buigen, gieten, persen, walsen, stempelen, etsen…
  • Verbindingsprocessen: lassen, solderen, galvaniseren…

De meest voorkomende metalen die men tegenwoordig verwerkt volgens deze technieken zijn staal, RVS en aluminium. Al zijn er ook steeds meer metaalbewerkers die net zo goed kunststof bewerken

Toepassingen van metaalbewerking

Wanneer metaalbewerking niet beoefend wordt als hobby, kunst of ambacht, is het meestal bedoeld voor de industrie. Vele bewerkingstechnieken worden dan gecombineerd om grote of kleine constructies te realiseren. Je vindt de eindproducten dan ook in veel meer vormen terug dan je denkt.

Eén van de meest gebruikte toepassingen van metaalbewerking is machinebouw. Met behulp van de juiste technieken wordt staal of ander metaal omgetoverd tot geavanceerde apparatuur. Ook transportmiddelen zoals schepen en treinen of de auto-industrie maken gebruik van grote metaalconstructies. Zelfs hele bruggen worden er grotendeels mee opgebouwd. Of denk maar aan gevelbekleding of de aluminium binnenafwerking in vele gebouwen.

Maar ook in kleinere formaten kunnen we het resultaat van metaalbewerkingtechnieken aanschouwen. Heel wat speeltuigen zijn opgebouwd uit metalen secties. En ook onderdelen van designvoorwerpen of verlichting hebben ongetwijfeld heel wat gedraai, gefrees of gewals ondergaan om hun uiteindelijke vorm te verkrijgen.